Tuần – Week: 01 – 05/06/2021

<For English version, please scroll down…>

Quay cuồng dịch…

Các sự kiện chính – Main events:

Tối 27/5, kết quả xét nghiệm khẳng định hai người phụ nữ ngụ trong con hẻm sát hông nhà thờ Tử Đình dương tính nCoV. Con ngõ họ sinh sống được phong toả khẩn, toàn bộ 561 người tiếp xúc phải cách ly, lấy mẫu xét nghiệm gộp. Có 5 mẫu gộp trong số đó cho kết quả nghi nhiễm. Phường 15 mở rộng xét nghiệm toàn bộ 50.000 dân, ở 8 điểm. Nhiệm vụ của nhân viên Trạm Y tế phường 15 cứ thế dày lên theo thời gian, xuyên đêm suốt sáng. 6 người chia nhau địa bàn, mỗi người “bám” ít nhất một điểm lấy mẫu, và cơ động đến hiện trường, nếu có ca nghi nhiễm mới. Ngày thứ 6 liên tiếp kể từ khi ca nhiễm đầu tiên của cụm dịch liên quan nhóm hội truyền giáo được phát hiện ở Gò Vấp, toàn bộ 6 nữ nhân viên của Trạm y tế phường 15 “chạy hết tốc lực” để theo kịp tốc độ lây nhiễm, song khối lượng công việc luôn rất nhiều, họ chưa có thời gian nghỉ ngơi. Ở phường 3, cùng quận Gò Vấp cách đó 7km, không khí chống dịch 6 ngày qua cũng đang rất khẩn trương. Đây là phường có hàng chục địa điểm phải phong tỏa, liên quan đến ít nhất 18 ca dương tính của chuỗi Hội thánh Truyền giáo Phục Hưng, với nhà thờ – nơi sinh hoạt hội, nhà ở của thành viên hội, phòng khám, ngân hàng mà các ca dương tính từng ghé qua… Dù không mong muốn, nhưng các chị dự đoán, những ngày như thế này có thể sẽ kéo dài…

Thị trường chứng khoán Việt Nam đang trải qua giai đoạn thăng hoa với sự bứt phá về cả điểm và thanh khoản. Chỉ số VN-Index tăng trưởng hàng top trên thế giới, liên tiếp lên đỉnh mới. Bên cạnh đó là sự gia nhập thị trường của các nhà đầu khi số tài khoản mở mới tháng 5 tiếp tục duy trì mức cao với 3 tháng liên tiếp vượt mốc 110.000 tài khoản/tháng.

Nhiều doanh nghiệp chuyển sang mô hình kinh doanh cửa hàng trong cửa hàng, đa thương hiệu và đa kênh để thúc đẩy bán hàng mùa dịch.

Tại sao nó ảnh hưởng – Why were it affected:

Cuộc chiến với Covid-19 đến bất ngờ vào 8h tối 26/5, chị Ngô Thị Oanh, Trưởng Trạm y tế phường 15, Gò Vấp nhớ lại. Khi đó, chị nhận cuộc gọi từ một phụ nữ trung niên báo bà ho, khó thở, mất vị giác khoảng một tuần nay. Người phụ nữ đề nghị được tư vấn và trợ giúp y tế, chị tập trung khai thác đường dịch tễ, song bà nói không đi đâu, ít tiếp xúc và rất mệt mỏi nên không trả lời thêm. Dự kiến 6h sáng 27/5, xe chuyên dụng cùng nhân viên y tế sẽ đưa bà đến Bệnh viện quận Gò Vấp khám bệnh và xét nghiệm tầm soát. Ban đầu các y, bác sĩ trực tại khu phong tỏa, điều tra dịch tễ, vận chuyển, cung cấp dụng cụ và hỗ trợ lấy mẫu xét nghiệm. Sau đó, thêm vận động, hướng dẫn người dân tuân thủ 5K, chấp hành lấy mẫu tầm soát tại các điểm lấy mẫu diện rộng, giải đáp thắc mắc, trấn an tinh thần cho người dân. Khi số lượng ca nhiễm, nghi nhiễm, F1 tăng lên mỗi ngày, họ còn theo xe đưa F1 đi cách ly tập trung, đưa F0 và người có triệu chứng hô hấp đến bệnh viện điều trị Covid-19. Trung bình, mỗi ngày chị Oanh và các đồng nghiệp chợp mắt được khoảng vài ba tiếng, thậm chí ít hơn. Có đêm, gần 4h sáng chị Oanh mới về đến nhà, vơ vội mấy bộ quần áo rồi rời đi ngay, không kịp hỏi han chồng con. Đôi mắt chị quầng thâm sau lớp kính cận, nhiều lúc, mắt kính mờ hơi nước phả ra từ hai lớp khẩu trang.

Các dòng tiền mới tiếp tục xô đổ các kỷ lục về thanh khoản. Theo đó, thanh khoản trên Sàn GDCK Hồ Chí Minh (HoSE) đã có sự bùng nổ với tổng giá trị khớp lệnh trung bình tháng 5 đạt 20.500 tỷ/phiên; cao gấp khoảng 4 lần trung bình năm 2020. Chính điều này đã gây ra hiện tượng quá tải hệ thống và tắc nghẽn cục bộ trong thời gian qua trên sàn HoSE.

Ông David Jackson, Tổng giám đốc (CEO) Colliers Việt Nam cho biết, Covid-19 tuy mang đến nhiều khó khăn thách thức nhưng cũng thúc đẩy thị trường bán lẻ phát triển theo hướng sáng tạo và linh hoạt hơn với những mô hình kinh doanh tích hợp và cộng hưởng gây được hiệu ứng tích cực.

Xu hướng chính – Key trends:

Điều khó khăn và đáng lo ngại nhất trong đợt dịch này là nhiều trường hợp khai báo không trung thực, hoặc khai mơ hồ. Như trưởng hội thánh ban đầu nói, hội không sinh hoạt tại chỗ mà chỉ tổ chức online, cũng không có danh sách những người đăng ký sinh hoạt trong hội. Ngành y tế sau đó bằng nhiều biện pháp mới có được danh sách hội viên. Hay một gia đình ở gần trụ sở hội thánh, không chủ động khai báo ngay từ đầu là người thân của trưởng hội. Chỉ đến khi có kết quả cả 4 người trong gia đình dương tính nCoV, họ mới nói ra mối quan hệ. Hoặc, một gia đình có con trai là thành viên hội thánh đã đi cách ly, điều trị vì mắc Covid-19. Tuy nhiên, người cha là giáo viên tiếng Anh lại cho biết không thể nhớ được các học sinh mình đã dạy học trong thời gian gần đó, khiến việc truy vết khẩn cấp có lúc rơi vào bế tắc, đồng nghĩa với việc khoanh vùng dịch bị chậm lại. Những lúc như vậy, nhân viên y tế lại phải làm thêm động tác liên hệ với chính quyền địa phương để đăng thông báo đến các nhóm chat của khu phố, chung cư, đồng thời truyền tin đến những người dân sống xung quanh, để người liên quan chủ động liên hệ, khai báo y tế.

Với quy mô gần 1.300 doanh nghiệp đang giao dịch trên HNX và Upcom, có rất nhiều doanh nghiệp tiềm năng, trong khi định giá vẫn đang ở mức hấp dẫn. Điều này hứa hẹn nhiều câu chuyện tăng trưởng trong thời gian tới. Đại diện nhà đầu tư nước ngoài, SK cũng đã cố gắng mua lượng lớn cổ phần tại hai tập đoàn của Việt Nam, một trong số đó là nhà điều hành hệ thống bán lẻ hiện đại VinMart sau khi bị coi là tụt hậu từ lâu trong việc phát triển hoạt động kinh doanh ở nước ngoài so với các đối thủ như Samsung hay Hyundai, Tập đoàn SK của Hàn Quốc đang thực hiện một số bước đi táo bạo vào Việt Nam nhằm bắt kịp, thông qua việc khai thác sự giàu có của người tiêu dùng trẻ trong nước. Thông qua những khoản đầu tư tỷ USD muộn màng, Nikkei cho rằng SK có kế hoạch xây dựng một mạng lưới phân phối và bán hàng từ A đến Z tại Việt Nam. Một phần của kế hoạch đó là kinh nghiệm vận hành tại Eleven Street, một nền tảng thương mại điện tử lớn ở Hàn Quốc.

Ông David Jackson chỉ ra 3 hình thức bán lẻ nhanh chóng thích ứng trong các đợt dịch vừa qua: Cửa hàng trong cửa hàng (shop in shop), Cửa hàng đa thương hiệu (multi-brand store), và Bán hàng đa kênh (omni-channel).

Cái gì tiếp theo – What comes next:

Năm ngoái, SK đã ký một hợp đồng ràng buộc vốn với Amazon.com, với ý tưởng biến VinCommerce thành một nhà bán lẻ đa kênh như Amazon hoặc Alibaba của Trung Quốc, qua đó giúp công ty Việt Nam nhanh  chóng đạt được lợi nhuận. Việt Nam hiện có dân số 100 triệu dân với độ tuổi trung bình 31, thế hệ người tiêu dùng trẻ rất sẵn sàng chi tiêu. GDP đầu người của Việt Nam đã vượt mức 3.000 USD, ngưỡng ước tính để thúc đẩy sự gia tăng của tiêu dùng thiết bị gia dụng và hàng hóa lâu bền khác. Thực tế việc các công ty Hàn Quốc khác đã thâm nhập thị trường trước đó là một điểm lợi cho SK. Tập đoàn Lotte Hàn Quốc đang sở hữu tòa cao ốc Lotte Center Hà Nội cho thuê văn phòng, khách sạn và trung tâm thương mại. Lotte dự kiến mở thêm một khách sạn cao cấp tại Việt Nam vào năm 2025. Tập đoàn CJ sở hữu cụm rạp chiếu phim trên khắp Việt Nam đóng vai trò là nơi quảng bá rộng rãi cho các phương tiện truyền thông Hàn Quốc. Vào tháng 2, Bộ Giáo dục và Đào tạo đã bổ sung tiếng Hàn là ngôn ngữ chính được giảng dạy trong các trường học bên cạnh tiếng Anh, tiếng Nhật, tiếng Trung, tiếng Pháp và tiếng Nga. Quyền lực mềm của K-pop và K-drama cũng tạo được tiếng vang đối với giới trẻ Việt Nam, qua đó đem lại lợi ích cho các thương hiệu mỹ phẩm Hàn Quốc. Amorepacific và LG Household & Health Care đã mở rộng kênh bán hàng tại Việt Nam.

Trong bối cảnh giãn cách xã hội ở một vài tỉnh thành như hiện nay, dịch vụ đi chợ hộ theo đơn đặt hàng được nhiều thương hiệu bán lẻ áp dụng đã đáp ứng rất tốt nhu cầu của người tiêu dùng. Khách hàng đặt hàng qua ứng dụng, sản phẩm sau đó được vận chuyển đến tận cửa. Bằng cách này, các doanh nghiệp bán lẻ tiếp tục duy trì doanh thu, thậm chí là tăng trưởng trong bối cảnh doanh nghiệp ở nhiều ngành kinh tế khác gặp vô vàn khó khăn. CEO Colliers Việt Nam cho rằng, bán hàng đa kênh là mô hình được áp dụng mạnh mẽ bởi các doanh nghiệp trong thời gian tới do các ưu điểm vượt trội đến từ việc áp dụng công nghệ. Doanh nghiệp vừa và nhỏ cũng không khó khăn để áp dụng mô hình này nếu hiểu biết quá trình cơ bản. Hiện các dịch vụ lưu trữ dữ liệu, xây dựng website, ứng dụng (app), trang đích (landing page) hay chatbot được rất nhiều bên thứ ba cung cấp với các tính năng tiện lợi và chi phí phù hợp. Đây là bước đi sáng tạo của các doanh nghiệp để ứng phó với bài toán tiết giảm chi phí, duy trì doanh thu và thậm chí là vẫn có thể tăng trưởng trong đại dịch.

Dấu hiệu rủi ro – Risk signals:

Người lao động hai địa phương: Đồng Nai – HCM tính chuyện ăn ngủ tại nhà máy, thuê nhà trọ gần công ty, tạm thời nghỉ việc… khi Đồng Nai cách ly 21 ngày người đến từ TP HCM, tuy nhiên, sau khoảng 10 tiếng thực hiện cách ly 21 ngày người đến từ TP HCM, UBND tỉnh Đồng Nai cho phép người dân được qua lại giữa hai địa phương.

Khó chồng khó…

xxx – npl

<Week …>

Struggling with the pandemic…

Main events:

On the evening of May 27, test results confirmed that two women living in an alley next to Tu Dinh church had been positive for nCoV. The alley where they lived in was sealed off urgently, all 561 contacts had to be isolated and collected samples for testing. There were 5 pooled samples out of which showed suspicious results. Ward 15 expanded testing of all 50,000 people, at 8 points. The duties of the staff of the Ward 15 Health Station continued to thicken over time, through the night and into the morning. 6 people divided the area, each person “clinging” to at least one sampling point, and mobile to the scene, if there is a new suspected case. For the 6th day in a row since the first case of an epidemic cluster related to the mission group was discovered in Go Vap, all 6 female employees of the Ward 15 Health Station “ran at full speed” to keep up with the speed of infection spread, but the workload was always extremely high, they did not have time to rest. In ward 3, the same district of Go Vap, 7km away, the anti-epidemic atmosphere in the past 6 days was also very urgent. This was a ward with dozens of places to be blocked, related to at least 18 positive cases of the Renaissance Mission Church chain, the church – the meeting place, the members’ houses, the clinic, the bank. The store that the positive cases had visited… although not expected, but it was predicted, days like this may last for a long time…

Vietnam’s stock market was going through a sublimation period with a breakthrough in both points and liquidity. The VN-Index grew at the top in the world, continuously reaching new peaks. Besides, investors entered the market when the number of new accounts opened in May continued to maintain a high level with 3 consecutive months surpassing 110,000 accounts/month.

Many businesses turned to store-in-store, multi-brand and multi-channel business models to promote sales during the pandemic.

Why were it affected:

The battle with Covid-19 came unexpectedly at 8 pm on May 26, recalled Ms. Ngo Thi Oanh, Head of the Ward 15 Medical Station, Go Vap. At that time, she received a call from a middle-aged woman who reported that she had been coughing, having trouble breathing, and had lost her taste buds for about a week. The woman asked for medical advice and help, she focused on exploiting the epidemiological route, but she said she had not gone anywhere, had little contact and was very tired, so she did not answer any more. It was expected that at 6 am on May 27, a specialized vehicle and medical staff would take her to Go Vap District Hospital for medical examination and screening next day. Initially, doctors and nurses were on duty at the blockade area, conducting epidemiological investigations, transporting, providing toolkits and assisting in taking samples for testing. Then, more campaigning, guiding people to comply with 5K, observing sampling at large sampling points, answering questions, reassuring people’s spirits. When the number of infected, suspected, and infected F1 cases increased every day, they also followed the car to take F1 to concentrated isolation, take F0 and people with respiratory symptoms to the hospital for Covid-19 treatment. On average, every day Ms. Oanh and her colleagues took a nap for a few hours, or even less. One night, it was almost 4 am when Oanh came home, grabbed a few clothes, and left immediately, without having time to ask her husband and children. Her eyes were dark circles behind the glasses, sometimes, the glasses were translucent, and steam was emitted from the two layers of masks.

New cash flows continued to smash liquidity records. Accordingly, the liquidity on the Ho Chi Minh Stock Exchange (HoSE) had a boom with the average total matched value in May reaching 20,500 billion VND/session; about 4 times higher than the 2020 average. This had caused system overload and local congestion in the past time on HoSE.

David Jackson, General Director (CEO) of Colliers Vietnam, said that although Covid-19 brought many difficulties and challenges, it also pushed the retail market to develop in a more creative and flexible way with business models integrated and resonant businesses generating positive effects.

Key trends:

The most difficult and worrying thing in this epidemic was many cases of dishonest declarations, or ambiguous declarations. As the original church leader said, the association had not operated on-site but only organized online, nor had it had a list of people registered for activities in the association. The health sector then took many measures to obtain a list of members. Or a family near the church headquarters, did not take the initiative to declare from the beginning as a relative of the head of the association. Only when all 4 members of the family tested positive for nCoV did they reveal the relationship. Or a family whose son was a church member had been quarantined and treated for Covid-19. However, the father, who was an English teacher, said that he could not remember the students he had taught recently, causing emergency tracing at times to come to a standstill, which meant zoning the epidemic slowed down. At such times, medical staff had to make extra moves to contact the local government to post notices to chat groups of neighborhoods and apartments, and at the same time spread the news to people living around, to relevant people actively contacted and made medical declarations.

With a scale of nearly 1,300 businesses trading on HNX and Upcom, there were many potential businesses, while valuation was still at an attractive level. This promised many growth stories in the near term. Representing foreign investors, SK had also tried to buy a large number of shares in two Vietnamese corporations, one of which was the operator of the modern retail system VinMart after being considered a long-term laggard. In developing its overseas business compared to rivals like Samsung or Hyundai, South Korea’s SK Group was taking some bold steps into Vietnam to catch up, through tapping into the wealth of the world of young domestic consumers. Through belated billion-dollar investments, Nikkei believed that SK planned to build a distribution and sales network from A to Z in Vietnam. Part of that plan was operating experience at Eleven Street, a major e-commerce platform in South Korea.

Mr. David Jackson pointed out three forms of retail that quickly adapted in the past epidemics: Shop in store, multi-brand store, and omnichannel.

What comes next:

Last year, SK signed a capital-binding contract with Amazon.com, with the idea of ​​​​turning VinCommerce into an omnichannel retailer like Amazon or China’s Alibaba, thereby, helping the Vietnamese company quickly achieve profitability. Vietnam currently had a population of 100 million people with an average age of 31, the younger generation of consumers was very willing to spend. Vietnam’s GDP per capita had surpassed $3,000, the threshold estimated to spur an increase in consumption of household appliances and other durable goods. The fact that other Korean companies had entered the market before was a boon for SK. The Korean Lotte Group owned the Lotte Center Hanoi building for lease of offices, hotels and commercial centers. Lotte planned to open another high-end hotel in Vietnam by 2025. CJ Group owned a cluster of cinemas throughout Vietnam that acted as a place to promote widely for Korean media. In February, the Ministry of Education and Training added Korean as the main language taught in schools alongside English, Japanese, Chinese, French and Russian. The soft power of K-pop and K-drama also resonated with Vietnamese youth, thereby, benefiting Korean cosmetic brands. Amorepacific and LG Household & Health Care had expanded their sales channels in Vietnam.

In the current context of social distancing in some provinces and cities, the service of going to the grocery store by order, applied by many retail brands, had very well met the needs of consumers. Customers placed an order through the app, and the product was then shipped to their door. In this way, retail businesses continued to maintain revenue, even grew in the context that businesses in many other economic sectors facing many difficulties. CEO Colliers Vietnam said that omni-channel selling was a model strongly applied by businesses in the coming time due to the outstanding advantages from the application of technology. Small and medium enterprises were not difficult to apply this model if they understood the basic process. Currently, data storage, website building, application, landing page or chatbot services were provided by many third parties with convenient features and reasonable costs. This was a creative step of businesses to cope with the problem of reducing costs, maintaining revenue and even being able to grow during the pandemic.

Risk signals:

Workers in two localities: Dong Nai – HCM were thinking about eating and sleeping at the factory, renting a motel near the company, temporarily taking a break… when Dong Nai isolated people from HCM City for 21 days, however, after about 10 days after implementing a 21-day quarantine for people coming from Ho Chi Minh City, the People’s Committee of Dong Nai province allowed people to travel between the two localities.

Difficulty was folded difficulties…

xxx – npl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s